'Bouwen op een goede basis'

Een update vanaf de bouwplaats

VERTICAL STORIES

Eind 2019 was er eindelijk reuring op het bouwterrein van VERTICAL in Amsterdam Sloterdijk. Nu, ruim een half jaar later, zitten de funderingspalen in de grond, draait de torenkraan op volle toeren en worden de eerste wanden van de stallingsgarage opgetrokken. Tijd voor een update vanaf de bouwplaats met projectmanager Ron de Koning van Heijmans.

23 meter diep

Het gaat lekker op de bouwplaats van VERTICAL in het hart van Sloterdijk-Centrum. Na het grondwerk zitten inmiddels alle heipalen in de grond. Dat laatste was nogal een spannende klus, vertelt Ron. “Sommige heipalen zijn vierkant 50 bij 50 centimeter en gaan ongeveer 23 meter de grond in. Dat zijn echt joekels. En omdat ze op sommige plekken zo dicht op elkaar staan, is de grond behoorlijk gaan verdichten. Het werd steeds moeilijker om ze de grond in te krijgen. Maar de klus is geklaard en alle palen zitten er netjes in. De basis van VERTICAL is gelegd.”

Projectmanager Ron de Koning van Heijmans

Zware tijd

“Voor de mensen die rond het project wonen of werken en voor de hotelgasten was het een minder leuke periode. We hadden de werkzaamheden voor het heiwerk vooraf goed met de omgeving afgestemd, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Veel omwonenden gingen thuiswerken en toeristen maakten minder uitstapjes. Die mensen hebben het zwaar te verduren gehad, want we hebben acht weken lang heipalen geslagen. We hebben voor deze mensen een ontbijt geregeld en uitgelegd waarom het heiwerk zo’n pittige klus is. Dat werd gewaardeerd. Gelukkig voor hen (en voor ons) is het heiwerk na al dat gebonk nu klaar.”

De eerste betonnen wanden van de parkeerkelder worden opgetrokken.

Garagevloer

Een rondje over de bouwplaats laat zien dat de garagevloer bijna klaar is. Het is de vloer van de stallingsgarage die straks twee lagen krijgt. “Bij de lage toren (VERTICAL West) zijn we al de betonnen wanden aan het optrekken, terwijl in het middelste deel de palen nog ontgraven worden. Ter plaatse van de hoge toren (VERTICAL East) wordt de wapening van de garagevloer aangebracht. Hoewel dat allemaal gefaseerd gaat, is waarschijnlijk eind september de stallingsgarage in één keer klaar. Dan gaan we in oktober beginnen met het opbouwen van de hoge toren.”

De bouwplaats van Amsterdam VERTICAL vanuit de lucht - 9 juli 2020

Doorwerken

“Als de stallingsgarage klaar is, worden de omliggende damwanden getrokken en vullen we het geheel aan met grond. Dan hebben we een mooi dek en ontstaat er rondom ruimte om de toren te gaan bouwen. Maar voordat het zover is, moeten we nog flink aan de bak. Omdat we een open bouwplaats hebben waar het op dit moment nog niet krioelt van de mensen, hebben we de 1,5-meter- en andere Corona-maatregelen goed kunnen handhaven. Een mazzeltje, want daardoor lopen we nog prima op schema. We gaan er alles aan doen om in oktober zo snel mogelijk de lucht in te gaan.”