Kunstroute brengt spel en cultuur in Sloterdijk Een gesprek met initiatiefnemers Cecile en Bonnie van GET LOST Art Projects.

Kunstroute brengt spel en cultuur in Sloterdijk

VERTICAL STORIES

Eind juni is Sloterdijk een kunstroute rijker. Tijdens de kunstmanifestatie PLAY STATION SLOTERDIJK gaan kunstenaars aan de slag om de openbare ruimte te verrijken met spel, experiment, speculatie en verbeelding. Een welkome aanvulling op het nu nog vrij monotone gebied. Initiatiefnemers Bonnie Dumanaw en Cecile Mullens – Wentges van GET LOST Art Projects nemen ons alvast mee en omschrijven wat we kunnen gaan verwachten.

Waarom gaan jullie uitgerekend in Sloterdijk aan de slag?

Cecile: “Het is een gaaf gebied. Heel on-Amsterdams. Een rauwe plek die tijd nodig heeft om het te waarderen. Maar we vinden het nog niet echt een stuk stad, omdat er geen cultuur is. En dat is precies wat we met de kunstroute willen toevoegen aan Sloterdijk. We gaan het openbare gebied iets meer leefbaar maken. Met als doel om cultuur een vaste plek te geven in Sloterdijk.”

Campagnebeeld PLAY STATION SLOTERDIJK
Bonnie Dumanaw (l) en Cecile Mullens - Wentges (r)

“Er is behoefte om mensen langer te laten verblijven in Sloterdijk”, vult Bonnie aan. “Het gebied is nu te doelmatig ingericht. Je gaat erheen voor je werk en that’s it. We willen dat doorbreken door een ander verhaal aan te bieden. Kunstwerken die het perspectief op Sloterdijk veranderen, waardoor mensen uit hun dagelijkse routine komen.”

En hoe werkt dat zo’n kunstroute?

“Bedrijven in Sloterdijk worden gekoppeld aan geselecteerde kunstenaars”, vertelt Cecile. “De bedrijven co-financieren het autonome werk. De kunstenaars hebben ervaring met kunst in de openbare ruimte en zijn zorgvuldig gebriefd. Er zijn zo’n 20 schetsontwerpen gemaakt om bedrijven te laten zien waar ze in kunnen investeren. Op deze manier hebben we als Get Lost eerder al succesvol kunstroutes georganiseerd op de Amsterdamse Zuidas. Daarom zijn we nu door de gemeente Amsterdam gevraagd om dit ook in Sloterdijk te gaan doen.”

Bonnie en Cecile bij één van de kuntlocaties nabij Station Amsterdam Sloterdijk.

Wat is het idee achter PLAY STATION SLOTERDIJK?

Op mobiliteit na heeft Sloterdijk eigenlijk geen verhaal. Bonnie en Cecile zien spel als het groeiprincipe. “In omgang met elkaar en hoe de samenleving is ingericht. We hebben ons laten inspireren door het boek ‘De spelende mens’ (1938), van Johan Huizinga. De kunstwerken krijgen spel, verblijf en perspectief mee. Met spel willen we een belangrijke laag toevoegen aan het gebied. Het trekt je uit de dagelijkse realiteit. Spelen vormt immers het fundament van hoe wij ons als mens ontwikkelen en hoe wij gezamenlijk de samenleving tot stand brengen.”

Vlak onder het station, op het Piarcoplein, waar de Flix-bussen af en aan komen, komt het eerste werk. Waarom uitgerekend hier?

“Omdat hier een groot ‘grijs ding’ staat”, zegt Cecile. “Het is een tijdelijke opslag van de NS en staat naast het busstation, tussen de betonnen pilaren. Wat mensen niet weten is dat hier een trap omhoog gaat richting het spoor. Mensen dwalen rond en weten niet waar ze moeten zijn. Eigenlijk zegt dat grijze gebouw alleen maar dat je hier snel weg moet. Dat maakt deze opslag super interessant voor een kunstwerk. Ook omdat aan iedere zijde een ander karakter toe te voegen is.”

Het 'grote grijze ding' (de NS-opslag) op het Piarcoplein.

Een Franse kunstenaar gaat van het grijze blok ‘The Square’ maken. Bonnie vertelt dat het een imaginaire stad gaat worden met een mix van schilderwerk en fotografie. “Het werk krijgt vergezichten met trompe l’oeuil effecten. Dat is een schilderkunstige truc waarbij een tafereel zó levensecht wordt afgebeeld dat de kijker denkt dat het echt is. We hopen dat het kunstwerk een oriëntatiepunt wordt voor de mensen die hier komen.”

Het tweede kunstwerk komt tussen het station en het Holland Casino. Waarom is er gekozen voor dit braakliggend stukje groen?

“Omdat dit stuk grond weinig toevoegt aan het gebied”, zegt Bonnie. “Eén van de kunstenaars gaat hier een soort labyrint maken, waarbij je als voetganger de mogelijkheid krijgt om een alternatieve route af te leggen. Een heel kleurrijk werk met verschillende verhogingen en gangen. Het is niet de meest efficiënte manier om het voetgangersgebied te gebruiken, maar zoals een beroemd citaat van Charles Bukowski (Amerikaans auteur) stelt: ‘de kortste afstand tussen twee punten is vaak ondraaglijk’. Het triggert je om uit de dagelijkse stroom van A naar B te stappen. Bij mooi weer kun je hier ook lekker gaan zitten. We hopen dat mensen het zich gaan toe eigenen.”

Toeristen haasten zich met hun rolkoffers langs het braakliggende stukje groen.

Wat is er bijzonder aan het derde kunstwerk dat hier op het plein van de Bright Offices komt?

“De kunstenaar die hier aan de slag gaat heeft een boot in stukken gezaagd en verspreid over het plein”, vertelt Bonnie. “Deze plek was vroeger een inham van ‘t IJ. De boot refereert naar de geschiedenis, het water, de wind en transport. Het is een brug naar nu. Het laat mensen nadenken over deze plek. Het werk verstoort op een positieve manier de dagelijkse sleur in Sloterdijk.”

Op het plein van de Bright Offices komt het kunstwerk met het schip.

Dat zijn al drie totaal verschillende kunstwerken. Wordt het vierde werk net zo bijzonder?

“Jazeker, en het wordt ook weer een groot werk”, zegt Cecile. “Het komt langs het kantorencomplex van APG aan de Basisweg. Komende jaren wordt het herontwikkeld. Voor de jaren ‘70 was het een vooruitstrevend gebouw met kantoortuinen en aandacht voor details.”

Het bijzondere kantorencomplex van APG uit de jaren '70.

“Bijvoorbeeld de glas-in-lood ramen zijn van Marte Röling en de binnentuin is ontworpen door Mien Ruys”, vertelt Bonnie. “Kunstenaars werden toen al betrokken bij het ontwerp. Maar als je er voorbijraast, dan zie je dat niet. Kunstenaar Frank Havermans gaat daar wat aan doen. Hij heeft de plattegrond (een honingraat) van het gebouw als uitgangspunt genomen. Geïsoleerde en gevouwen fragmenten van de grondtekening bepaalden de vorm van het kunstwerk en zo ontstaat een soort futuristisch beest ‘from out of space’. Het werk wordt uitgevoerd in staal, met zitmogelijkheden en het wordt verlicht. We vinden het mooi dat we met dit werk iets kunnen toevoegen aan de lopende geschiedenis van het kantoorgebouw.”

Waarom zijn de kunstwerken maar tijdelijk te bewonderen?

“De kunstwerken moeten reageren op de transformatie van het gebied”, zegt Cecile. “Het is een spel tussen tijdelijk en permanent. Misschien zijn sommige kunstwerken straks gewoon overbodig, omdat een plek is aangepakt of omdat er bouwactiviteiten gaan plaatsvinden. We moeten de focus dan kunnen verleggen op een ander deel van Sloterdijk wat op dat moment de aandacht nodig heeft.”

“Door Sloterdijk te verrijken met kunst, hopen we dat mensen deze plek beter gaan leren waarderen.”

Kunnen jullie een tipje van de sluier geven over de werken die in november worden toegevoegd?

“Dat moeten we nog een beetje spannend houden”, lacht Bonnie. “Maar we kunnen wel zeggen dat we bezig zijn met een mysterieuze entree naar een ondergrondse club. En bij een nieuw te bouwen nutsvoorziening op het busstation komt een ‘stad van transformatorhuisjes’. Dat worden wederom twee hele bijzondere kunstwerken, maar laten we het daar nog een keer over hebben als het zover is!”

De entree naar de ondergrondse club komt in de buurt van de Radarweg.
Op het busstation, onder het spoor, komt de nieuwe nutsvoorziening.

De kunstmanifestatie PLAY STATION SLOTERDIJK van GET LOST Art Projects start 28 juni met de opening van 4 kunstwerken aan de oostzijde van het station. In november komen er twee werken bij aan de westkant van het station. Tot het eind van het jaar vinden er verschillende activiteiten plaats en worden rondleidingen georganiseerd. Volg alle ontwikkelingen van het project op Instagram of facebook.