Made in Sloterdijk

Makerstoren van Duncan Stutterheim komt op oude locatie van ID&T aan de Rhôneweg.

Vroeger zat zijn bedrijf ID&T in het kantoorpand aan de Rhôneweg in Sloterdijk. Nu, 10 jaar na dato, komt ondernemer Duncan Stutterheim op deze plek met een ‘Makerstoren’.

De panden aan de Rhôneweg in Sloterdijk zijn tussen de 30 en 60 jaar oud en een groot deel is vergane glorie. Toch wil Duncan hier een vervolg geven aan zijn fantastische tijd die hij met ID&T heeft gehad. Hij is fan van dit soort rafelrandjes en ziet kansen in Sloterdijk. Niet met een nieuw kantoor, hotel of entertainment, maar met de maakindustrie. We spreken hem in de A’DAM Toren in Amsterdam Noord.

Hoe is het idee achter de Makerstoren ontstaan?

“Ik heb het pand een tijdje te koop gehad, maar het lukte niet om het te verkopen. Dan ga je nadenken en begint er een idee te borrelen om zelf iets op deze plek te gaan doen. Maar ja, het is industriegebied en dat blijft het ook. Dus wat ga je hier in Godsnaam doen? Steeds meer Amsterdamse bedrijven zijn zelf spullen aan het maken, maar er is beperkt ruimte in de stad voor toffe werkplaatsen. Ik wil een plek creëren voor ondernemers die met hetzelfde gevoel ergens aan werken en dat hier ook samen kunnen doen. Zo ontstond het idee van de 40 meter hoge Makerstoren.”

Wie hoop je naar Sloterdijk te trekken?

“Of het nou een bedrijf is dat fietsen maakt of zelf koffie brandt, het maakt me niet uit. Zolang ze zelf maar echt iets maken en iets van elkaar kunnen opsteken. Ik heb al een paar bedrijven bij elkaar die een plekje in de Makerstoren willen, waaronder een bedrijf dat op high-level speakers in auto’s bouwt. Er komt een lift in waar je met je bus en al naar boven kunt om spullen in te laden. Hoge plafonds, grote vloeren, veel glas, dat soort dingen. En bovenop de toren wil ik een mooi restaurant hebben. Een plek waar je samen kunt komen.”

Wat is je gevoel bij deze plek?

“Het verbaasde me echt dat niemand het pand wilde hebben toen ik het te koop had gezet. Ik heb er meer dan 10 jaar een fantastische tijd gehad. 5 minuten van het station en je zit zo op de ring A10. Je kunt vanuit hier alle kanten op. Het is alleen een blind verloren stukje Amsterdam. Met dit initiatief gaan we het gebied een upgrade te geven. We zijn een van de eersten die durven te zeggen: weg met die oude zooi.”

Tijd voor verandering dus

“Jazeker. Als je kijkt naar de recente ontwikkelingen in Sloterdijk met de Tuin van BRET, Kota Kultura, VEN en de verbouwing van het Aviodome, dan zet Sloterdijk nu al flinke stappen. Met de komst van nieuwe woningbouw wordt het alleen maar interessanter. Vergeet niet dat dit een plek is in Amsterdam waar je echt nog iets tofs kunt doen. Wat het interessant maakt voor mensen om naar toe te gaan. Dat is misschien nu nog niet zo, maar dat gaat echt wel gebeuren.”

“Dit is een goed moment om te investeren in Sloterdijk”

En zo ver weg is het dus helemaal niet..

“Inderdaad. En de Amsterdammer gaat anders denken. Vroeger was Sloterdijk gevoelsmatig ver weg. Maar het is maar 5 km van het centrum. Dat is voor wereldwijde begrippen natuurlijk een absolute grap. Mede door de nieuwe ontwikkelingen in Noord en West, wordt het blikveld groter. Het gebeurt nu buiten de ring. Daar zijn de toffe plekken te vinden voor een mooi feestje, een bijzonder skatecafé of een oud pand waar cultuur samen komt. In plaats van 10 minuten fietsen, duurt het nu 20 minuten. Waar hebben we het over?”

Nooit getwijfeld of je het zou moeten doen?

“Ja, anders had ik het niet te koop gezet. Maar nu twijfel ik niet meer. Het gaat nog even duren voordat Sloterdijk de plek is die het graag wil zijn, maar ik ben daar nu niet meer zo bang voor. Zeker nu ik de plannen van de gemeente heb gezien voor Haven-Stad. De bal rolt inmiddels en dan gaat het hard. Ondertussen blijft er een schreeuwend tekort aan ruimte en betaalbare meters in de stad. Die ruimte is hier nog te vinden. Kijk, we gaan hier geen tweede A’DAM Toren neerzetten. De Makerstoren is met zo’n 20.000m2 relatief gezien een kleine ontwikkeling, maar het gaat absoluut mensen trekken. Er zit lef in. Dat gaat het maken.”

Wanneer gaat het gebeuren?

“We zitten nu in de fase van voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp. Begin 2019 gaat het huidige pand plat. De bouw gaat dan ongeveer een jaar duren. Dan gaan we er een tof stukje Amsterdam van maken.”