Onontdekt trekt aan

Hij zag Bos en Lommer de laatste jaren volledig veranderen. Communitybuilder Lex de Jong gaf met BoLoBoost de wijk ‘online’ smoel. Nu is het ‘onontdekte’ Sloterdijk aan de beurt.

Voor Lex zijn het de parels van de stad. Wijken die door de buitenwereld anders worden gezien dan dat ze daadwerkelijk zijn. “Dan weet je dus dat er iets mis is in de beeldvorming en daar krijg ik energie van. Jaren gelden gingen we met de – online én offline – community BoLoBoost verhalen ophalen uit Bos en Lommer. Het deed wat met mensen. De wijk kreeg aantrekkingskracht. Het resultaat zie je als je nu door de wijk fietst.”

 

Tijdens dit succes startte Lex drie jaar geleden de online community Sloterdijk Stad. “Tijdens een bijeenkomst hoorde ik over de ontwikkelingen van Sloterdijk en werd de vraag gesteld wat het gebied nodig heeft om er te kunnen wonen. Een hele interessante opgave voor Amsterdam, omdat Sloterdijk zo on-Amsterdams is. Het voormalige ‘Teleport’ transformeert van monofunctioneel gebied naar een volwaardige wijk met een stads gevoel. Daar wil ik met deze community bij helpen.”

Placemaking

Tijdens een wandeling met zon, wind en regen toont Lex de initiatieven die nu al plaatsvinden in Sloterdijk. Zelf woont hij om de hoek. Hij houdt alles in de gaten wat er in Sloterdijk gebeurt. “Ik wil de buitenwereld laten zien dat Sloterdijk een hele interessante plek is. Het is een ondergewaardeerd stuk stad met ongelooflijk veel potentie. We zijn hier gestart met een buurtcommunity zonder bewoners, want die zijn er gewoonweg nog niet veel. We moeten dus kijken hoe we met lokale ondernemers de plek ‘bewoonbaar’ kunnen maken.

Zo zijn we eind 2017 met ondernemers, mensen uit de buurt, passanten en ambtenaren een dag de wijk in getrokken. We stelden onszelf de vraag: Wat is er nodig om de leefbaarheid te verbeteren? Dat gaat verder dan de signing of een straatbankje. Het gaat om grote en kleine initiatieven met verschillende budgetten. Initiatieven die elkaars belangen versterken. Die de wijk beter maken. BRET en de Tuin van BRET zijn daar een mooi voorbeeld van. Maar ook Ven Amsterdam. Ven transformeerde het KPN-kantoor naar een locatie met een hotel, casino, fitness, congresruimte, horeca en een rooftop-bar. Dat gaat zeker nieuwe mensen trekken. Oké, het bruist nog niet, maar de nieuwe levendigheid is een mooi begin.”

Trekker

Sloterdijk heeft ook meer horecagelegenheden nodig waar je ‘s avonds wat langer kunt verblijven. “Daarnaast zou ik hier graag een publiekstrekker willen zien. Maak bijvoorbeeld een groot depot-museum van verschillende Amsterdamse musea in een leegstaand kantoorpand. Het zou mooi zijn als Sloterdijk iets krijgt dat mensen langer kan vasthouden. Niet alleen toeristen, maar ook bewoners en de mensen die hier werken. Sloterdijk is nu een echte hub-locatie. De bereikbaarheid is top, maar het nog wel een komen en gaan.”

Sloterdijk is goed bereikbaar en daarmee een echte hub-locatie

 

Thuisbasis

“Voor diegene die als eerste in Sloterdijk komen wonen zal de locatie aanvoelen als een fijne thuisbasis waar je snel weg kunt voor bijvoorbeeld je werk. Maar ook deze mensen willen met vrienden in de buurt een biertje drinken of een hapje eten. Het liefst ook op een toffe plek waar je vaker naar toe wilt gaan. Dat soort functies zie je hier de komende tijd opborrelen, want zo werkt het nou eenmaal als ondernemers weten dat hier duizenden nieuwe huizen gebouwd gaan worden. Het wordt alleen zaak dat we ook de juiste functies gaan toevoegen. Daar wil ik een bijdrage aan leveren.”

Van inrichten naar verblijven

De echte levendigheid komt pas als mensen hier komen wonen. Zo simpel is het. In een prettige omgeving met een mooie, groene openbare ruimte. Onze rol is om het verder te brengen van inrichten naar verblijven. Denk aan programmering van evenementen, de indeling van pleinen en het aanjagen van initiatieven in de wijk. Verder hoop ik dat de nieuwe woningbouwprojecten geen op zichzelf staande communities gaan worden, want dat is dodelijk voor de leefbaarheid. Bij VERTICAL zie je dat daar al over is nagedacht in het ontwerp. Dat wordt een plek waar buiten naar binnen wordt gehaald. Een plek om naar toe te gaan.