'Op een postzegel kun je ook bouwen' Inrichting bouwplaats VERTICAL gestart

VERTICAL STORIES

Er is reuring op het bouwterrein van VERTICAL. Het inrichten van de bouwplaats is gestart. Met de beperkte ruimte wordt de bouwlogistiek een behoorlijke uitdaging. Bouwplaatsmanager Leo de Haas is met zijn 33 jaar ervaring al gepokt en gemazeld. Hij weet als geen ander hoe het is om op een postzegellocatie te bouwen.

Inrichting op de millimeter

“Het voorbereiden van de bouwplaats houdt in dat we het bouwterrein zo efficiënt mogelijk gaan inrichten, vertelt Leo. “Denk aan het terrein afzetten, bouwwegen aanleggen, in- en uitgangen in orde maken, bouwkeet plaatsen, grondwerkzaamheden uitvoeren, verkeersplannen maken en installaties aanleggen om te kunnen bouwen. Eind januari gaan we hier onze eigen bouwkeet opbouwen. Dat duurt zo’n vijf weken, want het is een keet van houten schotten. Die wordt op maat gemaakt voor deze locatie, want de ruimte is schaars. Iedere millimeter moeten we benutten, want we bouwen hier letterlijk en figuurlijk op een postzegellocatie.”

Leo de Haas op de bouwplaats van VERTICAL

Het ontwerp van Amsterdam VERTICAL in Sloterdijk

Bouwlogistiek wordt een uitdaging

“Bouwen in de stad betekent dat we goed naar de bouwlogistiek moeten kijken. Ik ga er samen met mijn collega’s voor zorgen dat alles op de bouwplaats gestroomlijnd verloopt en dat onze eigen mensen, onderaannemers en leveranciers met elkaar informatie uitwisselen en samenwerken. Maar ook dat de aanvoer van bouwmaterialen en -materieel snel en zonder oponthoud plaatsvindt. Hierbij houden we rekening met duurzaamheid, milieueisen en overlast in het stadsdeel.”

“Zo hebben we samen met onze buur-aannemer Vink Bouw de bouwwegen gerealiseerd. Verder moet al het materiaal en materieel ‘just in time’ geleverd worden op de locatie, want we hebben nauwelijks opslagruimte. Daarom maken we gebruik van een uitvalsbasis op een parkeerterrein bij De Heining in Amsterdam West. Vrachtwagens kunnen daar verzamelen en op afroep naar de bouwlocatie komen. Dat doen we met een speciaal ticketsysteem. Alle betrokken partijen kunnen daarop inschrijven. Zij kunnen zien wanneer de bouwkraan vrij is en een aanvraag doen voor een losplaats en een tijdstip. Dat wordt strak beheerd en wij keuren aanvragen goed of af. Het is dus niet zo dat partners op eigen houtje met een lading naar de bouwplaats kunnen rijden. Dan wordt het een chaos.”

Vanuit het informatiecentrum is er goed uitzicht op de bouwplaats van VERTICAL.
De hoge toren van VERTICAL komt links op de voorgrond.

Veilig werken

“Veilig werken staat hoog in het vaandel bij Heijmans. We voelen veel verantwoordelijkheid voor de mensen die op onze bouwplaats werken. Daarom krijgen alle bouwvakkers een introductie over veilig werken. Ze moeten VCA-gecertificeerd zijn en aan alle veiligheidseisen voldoen. Alleen mensen die een introductie hebben gehad, krijgen een pasje en kunnen de bouwplaats op. Daar maken we een speciaal toegangssysteem voor.”

Kranendans

“Ja, en dan die bouwkranen. Dat wordt wel een dingetje hoor. Onze buren gebruiken bouwkranen en we gaan zelf ook twee bouwkranen plaatsen. Ook dat moet veilig werkbaar zijn. Eerst plaatsen we een kraan voor de hoge toren. Daarna volgt een tweede voor de lage toren. De kraanmachinisten van alle projecten kunnen onderling met elkaar communiceren. Dan kunnen ze afstemmen wie wat doet en wanneer, zodat ze niet in elkaars draaicirkel zitten.”

Mee met de omgeving

“En dan is er natuurlijk ook de omgeving waar we rekening mee moeten houden. De meeste buren zijn hotelgasten, medewerkers van bedrijven en bewoners. Daar gaan we intensief contact mee hebben. Om de paar weken zitten we bij elkaar voor afstemming. We willen dat zij zo min mogelijk hinder ervaren van de bouw en het bouwverkeer. Zo hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat we ‘pas’ om 8:00u starten met heien in plaats van 7.00 uur. Dat is nog steeds vroeg, maar we hebben alle beschikbare tijd hard nodig.”

Deadlines

“Voor nu is het dus echt de bouwplaats voorbereiden. Maar er staan ook al een aantal deadlines op de planning. Zo willen we voor het einde van dit jaar de damwand aan de Radarweg hebben aangebracht. Daarna wordt de bouwplaats in delen uitgegraven en eind februari moet de bouwkeet er staan. Begin maart starten dan de heiwerkzaamheden. Dan gaat het écht beginnen!”