Sloterdijk maakt moedig

Sloterdijk is zoveel meer dan rolkoffers en Flixbussen. Met VERTICAL ontstaat namelijk een heel nieuw Amsterdams woonklimaat. Serie-ondernemer Peter Maasdam ziet Sloterdijk al 5 jaar in beweging.

Ieder gebied heeft zijn pioniers. Zij die er waren voor de massa. Zo heeft Sloterdijk bijvoorbeeld Peter Maasdam (56). Een man net zo kleurrijk als zijn schilderijen. In het Amsterdam Art Center combineert hij zijn kunstuitleen met een vergadercentrum. In de hoek van de enorme loods aan de Donauweg huist ook nog een lijstenmakerij. Want kunst verdient een goed kader.

 

WYSIWYG

“Zo’n vijf jaar geleden zijn we verhuisd”, vertelt Peter tijdens een rondleiding. “Vanuit de Houthavens even verderop naar hier. De crisis dwong ons. Maar toen ik destijds dit pand binnenliep was ik op slag verliefd. Het is hier ‘What You See Is What You Get’. Een plek met enorme potentie.” Lachend: “Je hoeft het alleen maar te zien. In het eerste jaar hebben we het gebouw volledig gestript en opnieuw opgebouwd en ingericht.” Inmiddels biedt het Amsterdam Art Center onderdak aan ruim 15.000 kunstwerken, 14 vergaderzalen, een kookstudio, 20 medewerkers en één dj-set. “Als het uitkomt draai ik hier m’n plaatjes. Gewoon voor de lol.”

Mix

Kunstenaar start vergadercentrum; op het eerste gehoor een vreemde combi. Hoe is dat zo gekomen? “Ik heb een leeg pand gehuurd en mijn oude bedrijfje, de kunstuitleen, hier ingebracht. Dat was de basis van het plan. Maar dat creëerde direct nieuwe mogelijkheden. Zoals een wit doek en verf een derde werkelijkheid maken.”

“We merkten namelijk dat deze omgeving, een gebouw vol kunst, mensen vrolijk maakt, inspireert. En dat werkt ook bij vergaderingen, trainingen en workshops. In die mix van zakelijk en creativiteit zit juist de kracht. Hier bij het AAC loopt alles door elkaar. De lol zit ‘m er in dat mensen zich op bezoek voelen bij een up and running bedrijf. Dat heeft een energie van zichzelf. Daar kan je in mee.”

 

Moed

Als Amsterdammer kent Peter de stad. Hij groeide op in Bos en Lommer en woonde op verschillende plekken in de stad. Sloterdijk was destijds echter grotendeels een blinde vlek. Inmiddels is dat anders. “Het mooie is dat hier nog niet alles is dichtgesmeerd en afgetikt. Er is nog ruimte voor nieuwe plannen.” Ook prettig: het gebied mist de pretenties van bijvoorbeeld een Zuidas. “Sloterdijk heeft me moedig gemaakt om te ondernemen. Hier kon ik vanuit de crisis veilig landen en het gaf me de kans om mezelf te ontwikkelen. En als het dan gaat lopen, dan word je weer moediger. Pak je er een kantoorvleugel bij, maak je een parkeerterrein, start je nieuwe initiatieven. Dan groei je weer.”

Ruimte

Tijd om naar buiten te gaan. “Er gaat hier veel gebeuren”, vertelt Peter enthousiast. “Het gebied krijgt steeds meer diversiteit. Mede dankzij een betere mix van werken en wonen. Over 5 a 10 jaar herken je het niet meer terug!”

“Ik hoop wel dat het gebied dat rauwe, ietwat ‘gekke’ karakter behoudt. Dat er ruimte blijft voor het onbekende. Het mooie is dat de mensen die hierheen komen, zelf een bijdrage kunnen leveren aan de invulling van het gebied. Hier in Sloterdijk kan je nog mede zelf de sfeer bepalen.”