VERTICAL @ WeMakeThe.City

Gebiedsmeetup Sloterdijk tijdens grootste stadsfestival van Europa: WeMakeThe.City. Met VERTICAL als belangrijk onderdeel van het programma.

Amsterdam-Sloterdijk is een spannend, bedrijvig stedelijk gebied volop in ontwikkeling. Deze rafelrand is door de uitdijende stad een belangrijke hub en stadsentree geworden. Aangrenzend ligt de stadswildernis van Amsterdam; de Bretten. Samen met een groep van 35 ‘urban explorers’ namen Walter van Dijk (NL Architects), Fred Booy (DS Landschapsarchitecten) en Rogier Boogaard (Heijmans) deel aan een gebiedsmeetup tijdens WeMakeThe.City, het grootste stadsfestival van Europa.

VERTICAL is een belangrijke ontwikkeling in de transformatie van Sloterdijk. Maar er gebeurt meer. Tijdens vijf pitches in de Tuin van Bret, gaven verschillende belanghebbenden en ondernemers inzicht in de toekomstige ontwikkelingen van Sloterdijk. De dag werd afgesloten met een fietssafari door Sloterdijk en de Bretten.

 

Boswachter Lothar Valentijn (Landschap Noord-Holland) :

“De Bretten is een ruig langgerekt landschapspark dat zich uitstrekt vanuit het Westerpark, tussen Geuzenveld-Slotermeer tot Halfweg. Het is een gebied met veel potentie vanwege de strategische ligging en de aanwezige kwaliteiten. Het is mooi om te zien dat VERTICAL echt onderdeel gaat worden van dit landschap. Niet gewoon groen, maar groen dat iets toevoegt aan de kwaliteit van de Bretten.”

Don Murphy (creatief directeur van VMX Architects, supervisor Sloterdijk)

“Hoe voorkom je verder ruimtegebruik door menselijke activiteit? Hoe behoud je open ruimte tussen de steden? Nederland heeft ten opzichte van omringende landen een extensieve bebouwing, waar veel ruimte voor nodig is. Sloterdijk biedt de kans om op een goede manier, bij een OV-knooppunt, te intensiveren. Met het toevoegen van woningen en nieuwe functies wordt Sloterdijk een eigen stuk stad dat hoort bij Amsterdam.”

 

Duncan Stutterheim (Topondernemer, oude baas van ID&T)

“Wat maken we in Nederland? De maakindustrie is aan een revival bezig. Op een nieuwe manier. In de Makerstoren op mijn oude stek in Sloterdijk wil ik de makers van de 21ste eeuw een plek geven.”

Fred Booy (DS Landschapsarchitecten)

“Hoe maken we van de stad ook een omgeving voor dieren? Dieren kunnen zich goed aanpassen aan de stad als wij hen in de gebouwde omgeving een beetje helpen. Bijvoorbeeld door groene gebieden met elkaar te verbinden. Of in gebouwen ruimte te bieden voor vogels om te nestelen. Met VERTICAL zetten we een belangrijke stap naar de ‘biophilic city’.”