It’s happening in Sloterdijk!

Sloterdijk wordt een aantrekkelijke buurt. We zetten negen toffe ontwikkelingen voor je op een rij.

De groei van Amsterdam verplaatst zich naar de rand van de stad, zoals Amsterdam West. Sloterdijk ontwikkelt zich tot het centrumgebied van Haven-Stad. De wijk heeft een rauwe, metropolitane sfeer en is nog relatief onontdekt. Beleving en beton komen hier samen. Vroeger voelde Sloterdijk ‘ver weg’, maar met 5 km van het centrum is het dichterbij dan je denkt. Op deze plek is komende jaren ruimte voor culturele uitspattingen en spannende ontwikkelingen. Waarom je hier wilt wonen? Kijk maar eens naar deze negen projecten:

1. Amsterdam VERTICAL

VERTICAL is een uniek woongebouw in Amsterdam Sloterdijk. Het is een plek waar stad en natuur samenkomen. VERTICAL is ontworpen voor een volgende generatie duurzaam wonen. Met 144 woningen, shared facilities, een tuin op hoogte en vier unieke woningtypes in zes verschillende formaten voegt VERTICAL een nieuw woonklimaat toe aan de Amsterdamse woningmarkt. VERTICAL is nice to stay in, easy to go out.

2. Alles-in-één school en 190 woningen aan Heathrowstraat

Op steenworp afstand van VERTICAL komt op de plek van het SITA kantoor aan de Heathrowstraat een Alles-in-één school en 190 woningen: Floating Gardens. De Alles-in –één school bestaat uit een basisschool voor 17 groepen. Er is plek voor ongeveer 400 kinderen, een kinderdagverblijf en voor- en naschoolse opvang. De school is gevestigd in de eerste twee lagen van het gebouw. De woningen liggen op de derde t/m de 17e laag en bestaan voor 50% uit middensegment huurwoningen en voor 50% uit vrije sector woningen.

3. Kavel O

Vlak naast het station, op het kruispunt van wegen, treinsporen en mensenstromen wordt het project Kavel O Crossroads gebouwd. Twee torens combineren duurzame en betaalbare woningen met polderdaken, groene terrassen en gevels. De westelijke glazen toren van 90 meter hoog is rank en rechthoekig. De oostelijke toren is 40 meter hoog en bedoeld voor studentenhuisvesting.

4. Zelfbouwgroep naast VERTICAL

Direct naast VERTICAL komt een prachtig ontworpen woongebouw van de eerste zelfbouwgroep in Amsterdam Sloterdijk. Het project is opgebouwd uit tweeëntwintig appartementen boven een commerciële plint, vijf herenhuizen en twee woon-werkwoningen.

5. Makerstoren

Vroeger zat zijn bedrijf ID&T in het kantoorpand aan de Rhôneweg in Sloterdijk. Nu, 10 jaar na dato, komt ondernemer Duncan Stutterheim op deze plek met een ‘Makerstoren’. Lees het complete verhaal over zijn plannen >>

6. Kota Kultura

In 2019 komt naast de Tuin van Bret aan de Rhoneweg Kota Kultura: een tijdelijk cultureel complex dat 10 jaar blijft staan. Er komt een een kas met een cultuurpodium, een groot grasveld waar buitenevenementen kunnen worden georganiseerd, een foodcourt met twaalf restaurantjes en ruimtes waar jonge creatievelingen ateliers of werkruimte kunnen huren. Meer over Kota Kultura >>

7. Gestapelde woningen van De Vroom en Sputnik

Direct naast de Hemboog komt een woontoren van ongeveer 50 meter die uit ‘gestapelde loodsen’ bestaat. Het programma van 10.000 m2 bestaat uit 130 woningen en broedplaatsen (werkstudio’s) voor de creatieve sector. Op de eerste verdieping komt een stalling voor 300 fietsen. Het ontwerp is van Team Paul de Vroom + Sputnik in opdracht van Woningcorporatie Eigen Haard.

8. Het nieuwe Aviodome

Eén van de meest iconische koepels van Nederland krijgt een tweede leven in Amsterdam. Vroeger bood het Aviodome onderdak aan het luchtvaartmuseum van Schiphol, nu biedt het onderdak aan een evenementenlocatie. Het Aviodome is afgebroken en opnieuw opgebouwd met hergebruikte materialen. Het is de eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland!

9. APG van Zuidas naar Sloterdijk

Pensioenuitvoerder APG verhuist in 2021 van de Zuidas naar Sloterdijk. De Amsterdamse activiteiten, met circa duizend werknemers, worden geconcentreerd in een gebouw aan de Basisweg 10 nabij het Amsterdamse station Sloterdijk. Het complex wordt vanaf januari 2019 gemoderniseerd en krijgt een zeer duurzaam karakter.

10. Mede-opdrachtgeverschap bij MO*town

Tegenover VERTICAL komt MO*town. In het door De Zwarte Hond ontworpen plan, staan ontmoeting en levendigheid centraal. In totaal komen er circa 150 woningen en ruim 1.000m2 aan voorzieningen, verdeeld over de drie gebouwen. Vanuit de gedachte People attract People worden de gebouwen zodanig ontworpen dat ze uitnodigen – waar ook in het gebouw – tot ontmoeting.