Start bouw feestelijk gevierd

Onder toeziend oog van toekomstige bewoners en partners van Heijmans is op donderdag 12 maart het symbolische startsein gegeven voor de bouw van Amsterdam VERTICAL. Na een welkomstwoord door Arjan Geelen, directeur bij Heijmans Vastgoed, sprak Marice de Lange, manager gebiedsontwikkeling bij de gemeente Amsterdam, over de transformatie en de groei van Amsterdam Sloterdijk-Centrum:

“Sloterdijk-Centrum is een plek die door veel mensen nog onontdekt is. Deze plek ontpopt zich als één van de meest verrassende zones van de stad. Een plek waar je de creatieve energie en de vernieuwingsdrang van de ondernemers bijna kunt aanraken. Met VERTICAL als één van de eerste projecten in Sloterdijk-Centrum is de lat direct heel hoog gelegd voor de kwaliteit van alle nieuwe projecten die hier komende jaren ontwikkeld gaan worden. Ik ben trots dat de bouw van start gaat en verheug me op het moment dat de eerste bewoners hun intrek gaan nemen.”

Op de bouwlocatie werd gezamenlijk afgeteld van 10 naar 0, waarna door Marice en Arjan op de symbolische startknop werd gedrukt. Onder luid applaus vlogen 10 skytubes de lucht in. Dat was tevens het startsein voor een proostmoment en een feestelijke borrel in het naastgelegen café-restaurant Wissenkerke.

Over VERTICAL

VERTICAL wordt gerealiseerd op de N-Kavel in Sloterdijk-Centrum en bestaat uit 168 woningen, Shared Living spaces en ruim 800 m2 aan commerciële ruimtes. Heijmans realiseert zowel laag- als hoogbouw, diverse dak- en geveltuinen en een stallingsgarage. De laagbouw met woontoren bestaat uit 14 stads- en (dak)tuinwoningen en 42 appartementen. In de hoogbouwtoren worden 112 appartementen en maisonnettes gebouwd. Deze maand zijn de heiwerkzaamheden gestart en naar verwachting worden de eerste woningen in de tweede helft van 2022 opgeleverd.

Groen en duurzaam

Het ontwerp voor VERTICAL is tot stand gekomen in samenwerking met 4 Nederlandse architectenbureaus en een landschapsarchitect. VERTICAL is onderdeel van de Brettenzone. Door de diversiteit van het zogenoemde Brettenlandschap gelaagd door te trekken in gevels en daktuinen van het gebouw wordt het niet alleen een aantrekkelijke woonomgeving, maar ook een fijn leefgebied voor vogels en insecten. Het project krijgt groene daken en geveltuinen met daaronder extra buffercapaciteit voor regenwater (bedoeld voor irrigatie van de beplanting). Ook worden onder meer een eigen warmte-/koudeopslag (WKO) en een “kroon” met zonnepanelen toegepast.

Daarnaast beschikt VERTICAL straks ook over diverse faciliteiten, zoals een event-ruimte, een gedeelde leefruimte met gezamenlijke dakterras op de vijfde verdieping (een huiskamer met keuken), een gym en 2 logeerkamers. In de garage zijn vijf plaatsen voor elektrische deelauto’s die door exploitant Amber ingezet worden.

UPtown Sloterdijk

De bouw van VERTICAL is samen met een aantal andere projecten de start van een grootschalige transformatie van Sloterdijk-Centrum. Het gebied rond station Sloterdijk verandert in een rap tempo van kantorenlocatie naar een gemengd woon- en werkgebied. Naast Amsterdam VERTICAL is er inmiddels gestart met de woningbouwprojecten Lab4You (gelegen naast VERTICAL) en Lycka van woningcorporatie Eigen Haard. Op korte termijn wordt er met meerdere nieuwe projecten gestart. Alle ontwikkelingen in Sloterdijk-Centrum zijn te volgen via de website van UPtown Sloterdijk.