Volgende generatie duurzaam wonen

VERTICAL is default duurzaam. Wij voegen daad bij woord. Het gebouw gebruikt de zon en slaat warmte en koude op in de grond. Regenwater en warm water worden optimaal (her)gebruikt. Groene gevels en tuinen bieden ruimte voor flora en fauna en natuurlijk voor jezelf. Je hoeft het gebouw zelf alleen nog maar slim te gebruiken.

Wonen in een verticale tuin

We zijn in Nederland lekker bezig om onze woonomgeving steeds meer te ‘vergroenen’. Maar hoe doe je dat eigenlijk bij de bouw van een nieuwe woontoren zoals Amsterdam VERTICAL? En waar moet je aan denken bij een tuin op hoogte?

“Op iedere verdieping zijn ‘plantenbakken’ geïntegreerd in de constructie met verschillende breedtes en dieptes en met een grote diversiteit aan plantensoorten waar leven op af komt. Je krijgt daardoor echt het gevoel dat je een tuin voor je deur hebt. Een tuin op hoogte draagt niet alleen bij aan een aangenaam uitzicht, maar ook aan de biodiversiteit en klimaatadaptiviteit van het gebouw. Zo brengen we de natuur naar de stad.”
Fred Booy (DS Landschapsarchitecten) vertelt over de verticale tuin!

Lees meer

Je eigen energiefabriek

Het energieconcept van Amsterdam VERTICAL is in tijden van stijgende energieprijzen en zelfvoorzienendheid bijzonder te noemen. Bewoners profiteren hiervan doordat de VvE eigenaar is van hun eigen ‘energiefabriek’. 

“We maken gebruik van zonnepanelen en windturbines op het dak om energie mee op te wekken. Verder is het gebouw aangesloten op een warmte koudeopslag (WKO) die VERTICAL op een duurzame manier zal verwarmen en koelen. De opgewekte energie wordt deels opgeslagen in accu’s. Het energiesysteem is in eigendom van de Vereniging van Eigenaren.”
Ontwikkelaar André Darding (Heijmans) beantwoordt in vijf vragen hoe dat in z’n werk gaat.

Lees meer

Lage energiebehoefte

Met de juiste oriëntatie van de torens, een goed isolerende schil en energieopwekking beperken we de energievraag. VERTICAL heeft een eigen warmte-/koudeopslag (WKO), meer dan 800 (!) zonnepanelen, windenergie en werkt met een vernieuwend installatieconcept. > Lees meer

Shared mobility

Je woont in de stad Amsterdam. Ruimte is schaars en kostbaar. Dat betekent dat je flexibel moet zijn met het type vervoer dat je gaat gebruiken. Wij snappen dat je niet alles zelf hoeft te bezitten. Daarom levert VERTICAL in samenwerking met een exploitant een aantal elektrische auto’s in de garage en voorzieningen ten behoeve van fietsen die deels met zelf opgewekte stroom worden opgeladen. > Lees meer

Landschap doortrekken

VERTICAL is onderdeel van de Brettenzone en loopt door tot aan het Westerpark. Het is een belangrijke schakel tussen deze gebieden. Door de diversiteit van het Brettenlandschap gelaagd door te trekken in de gevels en daktuinen van het gebouw vergroten we de fijnmazige diversiteit in nestelgelegenheid en voedselaanbod voor vogels en insecten. We brengen de natuur zo naar de stad. 

Water (her)gebruiken

Er worden groendaken aangelegd, met daaronder extra buffercapaciteit voor regenwater. Regenwater wordt op de hoogste daken en onder de beplanting opgevangen en gebruikt voor irrigatie van de beplanting. Regenwater wordt via de geveltuinen naar beneden gevoerd.

Biodiversiteit als architectonisch detail

Architect Donna van Milligen Bielke bedacht een ‘rots in het landschap’ voor VERTICAL West. “In plaats van groen heb ik me in het ontwerp gefocust op biodiversiteit. Mijn ontwerp heeft de uitstraling van een massieve rots. In het ontwerp zijn verschillende soorten habitats bedacht voor dieren. Denk aan nestgaten voor gierzwaluwen, vleermuizen en andere kleine vogels. Er is een duidelijk contrast tussen de twee torens te zien, maar tegelijkertijd zijn ze ook heel complementair aan elkaar. Ze zien er anders uit, maar qua biodiversiteit vullen ze elkaar heel goed aan. Het idee is dat ‘mijn’ nestelende vogels en vleermuizen, de insecten uit de groene toren van NL Architects gaan opeten.” 

Ontdek de rots van Donna

Landschap doortrekken

DS Landschapsarchitecten ziet de stad als een berglandschap: Sloterdijk is de rots en vormt een onderdeel van de Brettenzone welke doorloopt tot aan het Westerpark. Juist als gebouwde omgeving kan het iets toevoegen aan de biodiversiteit. VERTICAL is een verbinder, geen obstakel.

Op zijn kwekerij-annex-laboratorium in Boskoop, waar op uitgestrekte veenplakken allerlei bomen, planten en dieren welig tieren, ontkiemen bij Fred Booy de ideeën voor zijn werk voor DS landschapsarchitecten. Zoals voor Amsterdam VERTICAL waar zijn ontwerp de natuur dichterbij bewoners brengt. “Behalve planten moeten we ook voorpret kweken.”

Lees het verhaal van Fred Booy